14 & 15 SHTATOR 2022 | ORA: 19:00

SKENA E TKOB

Në jetë ka dicka që vjen papritur

që nuk imponohet…

që nuk shihet por ndjehet

ajo ska kufi…

djeg më shumë se dielli

e peshon më shumë se mali

kjo është dashuria!

“ZARE” – Etno Muzikal me tre akte

Premierë nga Ansambli Kombëtar i Këngëve dhe Valleve Popullore.

 

Me pjesmarrjen e: orkestrës, grupit të valleve dhe grupit koral të AP, orkestrës simfonike të TKOB, bendit muzikor, balerinëve të shkollës së baletit, grupi baletit IDAA.

Muzika: Edi Xhani

Koreograf: Andrea Kokeri

Solist këngëtar: Ilir Shaqiri, Aranit Hoxha, Iris Bega, Sofika Kola.

Solist valltar: Ajkana Topalli, Rei Berisha, Genci Kastrati, Enkelejd Bajraktari, Marjana Shkreta, Olta Ahmetaj, Elton Cefa, Gezim Halili, Jera Curcia, Mirela Bekteshi, Leonard Mitrushi, Endri Sejati, Arlinda Mulgeci, Helga Saraçi

 

Personazhet dhe Interpretët

ZARE – Ajkana Topalli

ARBËRI – Reji Berisha

BASHKIMI – Genc Kastrati

ARTURI – Enkelejd Bajraktari

ARJANA – Marjana Shkreta

VJOLA – Olta Ahmetaj

KUJTIMI – Elton Cefa

YLLI – Gëzim Halili

E ËMA E ZARES – Jera Çuçia

E ËMA E ARBËRIT – Mirela Bekteshi

BURRI I DËRGATË – Leonard Mitrushi

I FTUARI GREK – Endri Sejati

E FTUARA GREKE – Arlinda Mulgeci

VAJZA ROME – Helga Saraçi

 

Akti I

(sheshi)

Sheshi ku të rinjtë mblidhen thuajse cdo ditë është vëndi ku ka lindur dhe brumosur dashuria e Arbërit për Zarën, por babai i saj nuk do që ajo të lidhet me këtë djalë “pa prespektivë” pasi dëshiron ta lidhe me një burrë më të “kamur”. Ky konflikt fatmirësisht zgjidhet, dashuria rinore triumfon.

Akti II

(shtëpia e Zares)

Dy baballarët e të rinjëve takohen dhe dakortësohen me mënyrën se si do të shkëmbejnë “nishanet e kësaj krushqije”.

Akti III

(dasma dhe ritualet e saj)

Në këtë akt do të shtjellohen ritualet kryesore dasmore tradicionale ku do të ketë edhe elementë humoristikë si dhe moderne duke patur parasysh dasmat e ditëve tona.