28 dhe 29 Tetor 2022 | Ora: 19:00
SKENA E TKOB

Koreografia nga ANGELIN PRELJOCAJ
Muzika: Franz Schubert, Die Winterreise

Winterreise është një balet për 12 kërcimtarë që mban titullin origjinal të ciklit më të famshëm Lieder të Franz Schubert, pas imazheve të përmbledhura nga poema e Wilhelm Müller: impresionizmi i saj romantik, emocionet dhe ndjenjat që përcjell. Baza e saj dramatike dhe koreografike është ideja e një akti të gjatë vetëvrasjeje në lëvizje të ngadaltë. Njeriu që dëshiron të vdesë e lë veten të bartet në një udhëtim dimëror: çdo gjë që sheh dhe çdo gjë që has e çon drejt atij fati, të shkaktuar nga një dashuri e humbur. Megjithatë, asnjë kërcimtar i vetëm nuk luan rolin e udhëtarit të vetmuar; në fakt, solot dhe duetet shprehin aspektet gjithnjë në ndryshim të personalitetit të tij dhe mënyrat e ndryshme në të cilat ai lidhet me të tjerët, siç interpretohet nga interpretues të ndryshëm. Udhëtari është një burrë, por mund të jetë vetë Schubert, ana e tij femërore apo edhe një grua. Drama dhe koreografia e baletit lejojnë këtë ndryshim të gjinisë nga mashkulli tek femra. Edhe më shumë: duke ndjekur fillin e paqartësisë, vdekja drejt së cilës po lëviz udhëtari mund të jetë edhe imagjinare, ose përndryshe të përkojë me mortin e imët, domethënë kërkimin e kënaqësisë përfundimtare.

Atmosfera e baletit, si dhe stela dhe dizajni i lehtë dhe kostumet janë të zhytura në melankolia romantike, ku voluptushmëria e vuajtjeve shoqërohet me idenë e vdekjes si një kënaqësi. Udhëtimi dominohet nga e zeza, por ashtu si në poemën e Müllerit, shpresa dhe drita, edhe pse e lehtë, dalin. Në skenë, ka një progres që çon nga ngjyrat më të errëta tek nuancat romano-tike dhe gjysmë-nuancat (në finale). Pamja e ngjyrës duhet të interpretohet si një lloj mirage, pasi kur një udhëtar që kalon shkretëtirën i pëlqen të shikojë një oaz dhe gëzohet në iluzionin e të shpëtuarit. Duke ndjekur gjuhën muzikore të Schubertit, kaq të pasur me delikatesë ritmike, protagonisti dhe mishërimet e tij të ndryshme të mishëruara nga kërcimtarët e tjerë bashkohen për të krijuar një mundësi joreale shpëtimi. Kështu ai është në gjendje të vazhdojë udhëtimin e tij, por çdo përparim është i rremë. Udhëtari me siguri është duke u kthyer drejt dëshpërimit të tij.

Biletat mund ti blini në linkun: https://www.myticket.al/land-event.php, ose në sportelin e TKOB nga ora 10:00-14:00 dhe 16:00 – 20:00

Ju mirëpresim!