10 MAJ  Ora 20:00

SKENA E TKOB

Tonin Harapi lindi në 9 qershor të vitit 1926. Fëmijërinë dhe vitet e para të rinisë i kaloi në një mjedis traditash muzikore, siç ishte qyteti i Shkodrës me muzikantë të tillë si: Palokë Kurti, Frano Ndoja, Martin Gjoka, Mikel Koliqi, Zef Shestani, Prenk Jakova etj. Këta të fundit ishin edhe mësuesit e tij të muzikës dhe drejtuesit e formacioneve orkestrale ku ushtrohej si instrumentist kompozitori i ardhshëm gjatë kohës që studionte në Seminarin Papnor të jezuitëve në Shkodër. Por, meqënëse pas Luftës së Dytë Botërore klerit iu ndalua veprimtaria shkollore e artistike, Tonin Harapit iu desh të ushtrohej në pianon e tij si autodidakt deri në vitin 1947 kur rifilloi studimet në Liceun Artistik në Tiranë me pedagogë të tjerë të njohur të asaj kohe, si: Lola Gjoka, Tonin Guraziu, Kostantin Trako etj. Si autodidakt do të vazhdojë të studiojë e të shkruajë edhe në Shkodër e Gjirokastër (gjatë shërbimit ushtarak) derisa të lejohet më në fund të shkonte për studime të larta në Konservatorin (Çajkovski) të Moskës (1959), ku mundi të qëndronte vetëm për dy vjet. Ka qenë mësues i kompozicionit në Konservatorin e Tiranës. Fitues i shumë titujve e çmimeve. Shkroi melodramën për fëmijë “ Kufitarët”, opereta për fëmjë “Mësimi i pyllit”, përrallë për fëmijë “Djali guximtar”, opera “Zgjimi”, 19 romanca, pjesë instrumentale për orkestër dhe muzikë dhome.

Tonin Harapi ndërroi jetë më 30 korrik 1992. Pas vdekjes iu dha tituli “ Artist I Popullit”. Ai lëvroi pothuajse të gjtha zhanerat e muzikës, këngës argëtuese, këngë për fëmijë, muzkë klsike, simfonike dhe skenike, operën, operetën, shkroi vepra korale, romanca, por edhe këngë popullore e të përpunuara.

Më 4 maj 2016 Tonin Harapi nderohet (pas vdekjes) nga Presidenti I Republikës së Shqipërisë Z.Bujar Nishani me Dekoratën “ Nderi I Kombit”

 Dy fjalë rreth veprës

Requiemi i Tonin Harapit është jo vetem  vepër unikale e kompozitorit,  por edhe  një vepër unikale e kësaj gjinie në tërësinë e repertorit të Muzikës Shqiptare  dhe padyshim  është një nga veprat vokale me më peshë të autorit.  Vepra ndahet në 24 pjesë. Kompozitori nuk ka arritur ta dëgjojë të realizuar sepse vepra është interpretuar vetëm pas vdekjes së tij. Vepra është interpretuar me 3 qershor të vitit 1999 nga TKOB dhe vjen pas 20 vjetesh . Si mjeshtër i vokalit,  ai vjen me një gjuhë muzikore të thjeshte ku spikat melodika,  me tema te qarta dhe lehtësisht të këndueshme.

Me pjesmarrjen e :
Orkestra simfonike dhe trupa e korit
Dirigjent : Dritan Lumshi

Solistë:

Eva Golemi, Denis Skura, Laura Hoxha, Bledar Domi
Soliste në piano: Etrita Ibrahimi

 

Në program:

Tonin Harapi – Katër pjesë për orkestër harqesh

Meditim

Vals

Valle e xhuxhave

Valle me pizzicato

Interpreton:  Orkestra e harqeve të TKOBAP

Dirigjent:  Dritan Lumshi

***

Tonin Harapi – “Romancë për piano e orkestër”

Soliste në piano:  Etrita Ibrahimi

Dirigjent : Dritan Lumshi

***

Requiem

Kori i TKOB

***

Kyrie eleison

Kori i TKOB

***

Dies Irae

Kori i TKOB

***

Quantus Tremor

Kori i TKOB

***

Tuba Mirium

Kori i TKOB

***

Mors stupebit

Kori i TKOB

***

Liber scriptus

Kori i TKOB

***

Judex ergo

Kori i TKOB

***

Quid sum miser

Kori i TKOB

***

Rex tremendae majestatis
Kori i TKOB

***

Recordare

Kori i TKOB

***

Quaerens me
Solist: Eva Golemi
Kori i TKOB

***

Juste Judex

Kori i TKOB

***

“Ingemisco”

Kori i TKOB

***

Qui Mariam absolvisti

Kori i TKOB
Solist: Laura  Hoxha

***

Inter oves locum praesta

Kori i TKOB

***

Confutatis maledictis

Kori i TKOB

***

Oro suplex

Kori i TKOB

***

Lacrimosa, dies illa

Kori i TKOB

Solistë: Eva Golemi , Laura Hoxha, Denis Skura, Bledar Domi

 ***

Sanctus

Kori i TKOB

***

Benedictus

Kori i TKOB

Solistë: Denis Skura, Bledar Domi

***

Agnus Dei

Kori i  TKOB

Solistë: Eva Golemi , Laura Hoxha, Denis Skura, Bledar Domi

***

Lux Aeterna

Kori i TKOB

***

 Libera me

Kori i TKOB