Tonin Harapi lindi në 9 qershor të vitit 1926. Fëmijërinë dhe vitet e para të rinisë i kaloi në një mjedis traditash muzikore, siç ishte qyteti i Shkodrës me muzikantë të tillë si: Palokë Kurti, Frano Ndoja, Martin Gjoka, Mikel Koliqi, Zef Shestani, Prenk Jakova etj. Këta të fundit ishin edhe mësuesit e tij të muzikës dhe drejtuesit e formacioneve orkestrale ku ushtrohej si instrumentist kompozitori i ardhshëm gjatë kohës që studionte në Seminarin Papnor të jezuitëve në Shkodër. Por, meqënëse pas Luftës së Dytë Botërore klerit iu ndalua veprimtaria shkollore e artistike, Tonin Harapit iu desh të ushtrohej në pianon e tij si autodidakt deri në vitin 1947 kur rifilloi studimet në Liceun Artistik në Tiranë me pedagogë të tjerë të njohur të asaj kohe, si: Lola Gjoka, Tonin Guraziu, Kostantin Trako etj. Si autodidakt do të vazhdojë të studiojë e të shkruajë edhe në Shkodër e Gjirokastër (gjatë shërbimit ushtarak) derisa të lejohet më në fund të shkonte për studime të larta në Konservatorin (Çajkovski) të Moskës (1959), ku mundi të qëndronte vetëm për dy vjet. Ka qenë mësues i kompozicionit në Konservatorin e Tiranës. Fitues i shumë titujve e çmimeve. Shkroi melodramën për fëmijë “ Kufitarët”, opereta për fëmjë “Mësimi i pyllit”, përrallë për fëmijë “Djali guximtar”, opera “Zgjimi”, 19 romanca, pjesë instrumentale për orkestër dhe muzikë dhome.

Tonin Harapi ndërroi jetë më 30 korrik 1992. Pas vdekjes iu dha tituli “ Artist I Popullit”. Ai lëvroi pothuajse të gjtha zhanerat e muzikës, këngës argëtuese, këngë për fëmijë, muzkë klsike, simfonike dhe skenike, operën, operetën, shkroi vepra korale, romanca, por edhe këngë popullore e të përpunuara.

Më 4 maj 2016 Tonin Harapi nderohet (pas vdekjes) nga Presidenti I Republikës së Shqipërisë Z.Bujar Nishani me Dekoratën “ Nderi I Kombit”

 

Dy fjalë rreth veprës

Requiemi i Tonin Harapit është jo vetem  vepër unikale e kompozitorit,  por edhe  një vepër unikale e kësaj gjinie në tërësinë e repertorit të Muzikës Shqiptare  dhe padyshim  është një nga veprat vokale me më peshë të autorit.  Vepra ndahet në 24 pjesë. Kompozitori nuk ka arritur ta dëgjojë të realizuar sepse vepra është interpretuar vetëm pas vdekjes së tij. Vepra është interpretuar me 3 qershor të vitit 1999 nga TKOB dhe vjen pas 20 vjetesh . Si mjeshtër i vokalit,  ai vjen me një gjuhë muzikore të thjeshte ku spikat melodika,  me tema te qarta dhe lehtësisht të këndueshme.

 

 Kori i TKOB

Dirigjent: Dritan Lumshi

Pianiste: Etrita Ibrahimi

 

Solistë:

Ramona Tullumani – Soprano

Ivana Hoxha  – Mezo soprano

Denis Skura – Tenor

Bledar Domi – Bariton

 

  Në program: 

Tonin Harapi –“Vals” dhe “Romancë” për piano
Interpretoi: Etrita Ibrahimi

1. Requiem
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

2. Kyrie eleison
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

3. Dies Irae
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

4. Quantus Tremor
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

5. Tuba Mirum
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

6. Mors stupebit
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

7. Liber scriptus
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

8. Judex ergo
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

9. Quid sum miser
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

10. Rex tremendae majestatis
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

11. Recordare
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

12. Quaerens
Solist: Ramona Tullumani
Piano: Etrita Ibrahimi

13. Juste Judex
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

14. Ingemisco
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

15. Qui Mariam absolvisti
Solist: Ivana Hoxha
Piano: Etrita Ibrahimi

16. Inter oves locum praesta
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

17. Confutatis maledictis
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

18. Oro suplex
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

19. Lacrimosa, dies illa
Solistë: Ramona Tullumani, Ivana Hoxha, Denis Skura,
Bledar Domi
Piano: Etrita Ibrahimi

20. Sanctus
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

21. Benedictus
Solistë: Denis Skura, Bledar Domi
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

22. Agnus Dei
Solistë: Ramona Tullumani, Ivana Hoxha, Denis Skura, Bledar Domi
Piano: Etrita Ibrahimi

23. Lux Aeterna
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

24. Libera me
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi