1 SHTATOR 2022, ORA 20:00

SKENA E TKOB

 

Më 1️ shtator në orën 20.00, salla e TKOB do të elektrizohet nga ndërthurja e simfonisë që korri sukses triumfal në Leningrad, atë të Schostakoviç-it dhe koncertit të mirënjohur të Rachmaninoff-it, “Renaissance of a Barbarian Artists”.

Me pjesëmarrjen e veçantë të dirigjentit të mirënjohur Jacopo Siparo di Pescasseroli, dhe pianistit me famë ndërkombëtare Giuseppe Albanese, në bashkëpunim me orkestrën e TKOB do të startojmë sezonin e ri artistik.

 

Orkestra e #TKOB.

Dirigjent:  Jacopo Sipari di Pescasseroli

Solist në Piano: Giuseppe Albanese

 

Në program:

Sergei Rachmaninoff – “ Koncert për piano dhe orkestër No.2 Op.18”

Dirigjent:  Jacopo Sipari di Pescasseroli

Solist në Piano: Giuseppe Albanese

***

Dmitri Shostakoviç – “Simfoni No.5 në Re minor, Op.47”

Dirigjent:  Jacopo Sipari di Pescasseroli

 

 

 

 

JACOPO SIPARI DI PESCASSEROLI

Dirigjent

Lindur në L`Aquila më1985.

Në janar të 2020-ës fiton çmimin “Premio speciale Golden Opera” për Gjeneratën e Re të çmimeve Oscar të muzikës lirike, i dhënë nga Konfederata Lirike e Teatrove të Operës Italiane, si një nga dirigjentët e rinj më premtues në qiellin operistik italian, duke iu referuar veçanërisht muzikës së Puccini-t.

I diplomuar me medalje ari, në Dirizhim Orkestral në Konservatorin “Tartini” të Trieste-s, nën drejtimin e Maestro Marco Angius, ka studiuar Kompozicion Eksperimental me Mauro Cardi dhe Kanto Lirike me Maria Chiara Pavone, duke u diplomuar në Konservatorin  “A. Casella” në L’Aquila. Paraprakisht dirigjent kryesor i ftuar i Fondazione Festival Pucciniano, është drejtor artistik dhe themelues i Festival dell’Opera lirica italiana “OPERAVIVA” në Azerbaixhan, i Festival Internazionale “Sacrum” në Vatikan, i Festival Internazionale di Mezza Estate – Tagliacozzo Festival.

Është ftuar për të dirizhuar orkestra prestigjoze, si Orchestra Regionale della Toscana (ORT),Orchestra Sinfonica Siciliana, Orchestra Filarmonica del Teatro di Verdi di Salerno, Orchestra Filarmonica B. Bartoletti (ex Regio di Parma), Orchestra Sinfonica Metropolitana di Bari, Orchestra Filarmonica Pucciniana di Torre del Lago, Orchestra Sinfonica Abruzzese (ISA), Orchestra Sinfonica di Lecce e del Salento (OLES), Orchestra delTeatro Cilea di Reggio Calabria, i Solisti del Reale Teatro di San Carlo di Napoli (në Itali) dhe The Leipziger Symphonieorchester, Rundfunk-Sinfonieorchester Saarbrücken, Israel Symphony Orchestra, Athens State Orchestra, Cairo Symphony Orchestra, Qatar Philharmonic Orchestra (QPO), Orchestra del Teatro Nazionale di Belgrado, Orchestra di Stato del Messico, Orchestra di Stato di Istanbul, Orchestra di Stato di Tessalonica – Grecia, Orchestra dell’Opera Nazionale Romena di Cluj – Napoca, Orchestra Nazionale di Mongolia, Orchestra Nazionale Radio e TV di Ucraina, Orchestra Naz. Radio e TV Serbia (RTS), Orchestra Opera e Balletto di Azerbaijan, Orchestradi Stato di Sri Lanka, Orchestra dell’Opera di Plovdiv – Bulgaria, Orchestra Filarmonica di Brasov – Romania, OrchestraNazionale di Stara Zagora – Bulgaria, Orchestra dell’Opera di Tbilisi – Georgia, Orchestra dell’Opera di Lettonia, Orchestra dell’Opera di Astrakan – Russia, Orchestra dell’Opera di Tirana – Albania, Orchestra del Teatro dell’Opera di Bucarest, Orchestra del Teatro dell’Opera di Krasnojarsk, Orchestra Sinfonica di Nicaragua, Orchestra Sinfonica della Galizia, Orchestra da Camera di Reus – Barcelona (jashtë shtetit).

Ka bashkëpunuar në produksione kombëtare dhe ndërkombëtare me  Cecilia Bartoli, Josè Cura, AnnaPirozzi, Dimitra Theodossiou, Angela Gheorghiu, Simone Orfila, Roberto Scandiuzzi, Orlin Anastassov, Kamen Chanev, Kiril Manolov, Mirco Palazzi, Anna Maria Chiuri, Donata d’Annunzio Lombardi, Fiorenza Cedolins, Rudy Park, Brunode Simone, Leonardo Caimi, Rebeka Lokar, Luciano Ganci, Alberto Gazale, Carlos Almaguere, me Ilya Grubert, Michele Campanella, Stefan Milenkovich, Sandro Ivo Bartoli, Alessandro Quarta, Giuseppe Albanese.

Për muzikën e lehtë ka bashkëpunuar me artistë si Anastacia, Amii Stewart, Antonella Ruggiero, Noemi, Ivana Spagna, Simona Molinari, Ron, Grazia di Michele, Mietta, Sal da Vinci, Roberta Faccani, Tosca, Tedesco.

Ka dirizhuar në produksione lirike italiane dhe ndërkombëtare, ndër të cilat: “Norma”, “Il Barbiere di Siviglia” dhe “Nabucco” në Teatrot Antike të Pompei-t, Siracusa-s dhe Taormina-s, “La Bohème”, “Turandot”, “Tabarro”, “Suor Angelica”, “Gianni Schicchi”, “Madama Butterfly”e “Rigoletto” me Fondazione Festival Pucciniano, “La Bohème”, “Madama Butterfly”e “Rigoletto” në teatrin “Ruben Dario” në Managua – Nicaragua, “Carmen” për “Opera in Puglia”, “Cenerentola” në Teatrin Kombëtar të Mongolisë, “Nabucco”, “Aida”, “La Forza del Destino”, “Otello”, “Andrea Chenier”, “Don Giovanni”, në Teatrin Kombëtar të Operës së Beogradit, “La Boheme” në Teatrin e Operës në Cluj – Napoca, “Madama Butterfly”, “Tosca”, “I Pagliacci”, “Rigoletto”,”La Traviata”, “Trovatore” në Teatrin Kombëtar të Operës në Baku – Azerbaijan, “Madama Butterfly”, “Tosca” për hapjen dhe “La Traviata” e “Aida” për mbylljen e Festivalit “Open Opera” në Plovdiv – Bulgaria, “Tosca”, “Madama Butterfly”, “Attila” e “Don Carlo” në Teatrin Kombëtar në Stara Zagora në Bullgari,  “Lucia di Lammermoor” e “Rigoletto” në Teatrin “Marrucino” në Chieti, “Carmen” e “Rigoletto” në Teatrin “Umberto Giordano” në Foggia, “Nabucco” në Teatrin Kombëtar të Operës të Lituanisë, “Trovatore” e “Madama Butterfly” në Teatrin Kombëtar në Astrakan – Rusi, “Tosca” në Teatrin e Operës në Tbilisi – Gjeorgji, “Nozze di Figaro” në Teatrin “Goldoni” në Livorno, “Aida” në Teatrin e Operës së Bukureshtit, “Aida” për inaugurimin e Festivalit Ndërkombëtar “Io Canto” në Siberi – Rusi, “La Boheme” në Teatrin Kombëtar të Operës së Tiranës, “Cavalleria Rusticana” e “Carmen” në Teatrin e Operës në Fuerteventura.

Në Korrik 2021 dirizhon operën “Tosca” në “Anfiteatro Romano” në Plovdiv, me Jose Cura, Carlos Almaguer e TanyaIvanova për inaugurimin e “Opera Open”. Në Tetor 2021 dirizhon “Requiem” të G. Verdit, në Operën e Kairos.

Ka regjistruar për televizionet italiane dhe ndërkombëtare: Beethoven – Simfonitë n. 4, 6, 7, 9, Tchaikovsky Symphony n. 3 dhe n. 5, Verdi Requiem, Mozart – Requiem, Rossini –  Stabat Mater dhe Petite Messe Solennelle, Beethoven – Coral Fantasy, Lalo – Cello Concert, Weber – Clarinet Concert dhe Final of the International Sacred Music Competition.

Për RAI 5 ka regjistruar “La Boheme” (Korrik 2019), Verdi – Requiem (Vitali – Chiuri – Mendoza – Palazzi) (Nëntor 2019), Mozart – Requiem (D’Annunzio – Chiuri – Ganci – Gazale) Beethoven – Coral Fantasy (Michele Campanella, pianist) (Dhjetor 2019), Rossini – Stabat Mater (Froli – Molinari – Kovalchuk – Estefan) dhe Turandot në Gran Teatro Puccini për përvjetorin e 90-të, të prodhuar nga PARAMAX FILM.

Ka regjistruar për SONY CLASSICA MR. PUCCINI nga CINZIA TEDESCO me Orkestrën e  Fondazione Festival Pucciniano.

Në Shkurt 2020 dirizhon për herë të dytë në sallën “Sinopoli” të Auditoriumit “Parco della Musica” të Romës.

 

 

GIUSEPPE ALBANESE

Pianist

Lindur në  Reggio Calabria, Italy më 1979.

 

Ndër pianistët më të kërkuar të gjeneratës së tij, Giuseppe Albanese bëri debutimin e tij në vitin 2014 në labelin Deutsche Grammophon me një koncept album të titulluar “Fantasia”, me muzikë nga Beethoven, Schubert dhe Schumann. Kjo u pasua në vitin 2015 nga albumi i tij i dytë DG “Après une lecture de Liszt”, tërësisht kushtuar kompozitorit hungarez. Në mars të vitit 2016, Decca Classics përfshiu në kutinë me opera omnia të Bartók në 32 CD regjistrimin e tij (premierën botërore) të këngës “Valtozatok” (Variacionet).

I ftuar për recital dhe koncerte me orkestër nga korrespondentë ndërkombëtarë autoritativë si – ndër të tjera – Muzeu Metropolitan, Universiteti Rockefeller dhe Steinway Hall në Nju Jork; Auditorium Amijai në Buenos Aires; Cenart i Qytetit të Meksikos; Konzerthaus në Berlin; Laeisz Halle në Hamburg; Filarmonia e Esenit; Mozarteum në Salzburg; St. Martin në Fields dhe Steinway Hall në Londër; Salle Cortot në Paris; Filarmonia e Shën Petersburgut; a Filharmonia Narodowa di Varsavia; la Filarmonica Slovena di Lubiana; la Gulbenkian di Lisbona, ha collaborato con direttori del calibro di Christian Arming, John Axelrod, Frédéric Chaslin, James Conlon, Lawrence Foster, Will Humburg, Dmitri Jurowski, Julian Kovatchev, Alain Lombard, Nicola Luisotti, Othmar Maga, Fabio Mastrangelo, Henrik Nanasi, Anton Nanut, Tomas Netopil, Daniel Oren, George Pehlivanian, Donato Renzetti, Alexander Sladkowsky, Hubert Klut, Pinchas Steinberg, Michel Tabachnik, Jeffrey Tate, Jurai Valcuha, Jonathan Webb etj.

Në mesin e festivaleve, me rëndësi të veçantë janë ftesat në Sheshin e Arteve Dimërore nga Juri Temirkanov në Shën Petersburg, në Castleton nga Lorin Maazel (SHBA), në International of Brescia and Bergamo dhe në MiTo SettembreMusica, në Bienalen e Muzikës veneciane, përveç Mittlefest, Tiroler Festspiele të Erl, Festivalin e Colmar, En Blanco y Negro të Qytetit të Meksikos,  Festivali Sintra (Portugali), Festivali Tongyeong (Kore).

Në Itali ai ka luajtur për të gjitha sezonet më të rëndësishme të koncerteve (duke përfshirë ato të Orkestrës dell’Accademia Nazionale di S. Cecilia dhe RAI të Torinos) dhe në të gjitha teatrot më të rëndësishme.

Në kohët e fundit Albanese është dalluar për të qenë i ftuar për të luajtur në njëmbëdhjetë nga trembëdhjetë Fondacionet e Operas Italiane: Petruzzelli i Barit, Comunale e Bolonjës, Teatro Lirico e Kagliarit, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Carlo Felice e Gjenovës, Teatro San Carlo i Napolit, Massimo i Palermos,  Teatro dell’Opera në Romë, Verdi në Trieste, Fenice në Venecie, Arena në Verona.

Para “Fantasia” dhe “Après une lecture de Liszt”, Albanese gëzoi sukses të veçantë me CD monografike me muzikë nga Debussy botuar në janar 2012 për të përmuajshmen “Amadeus” me rastin e përvjetorit të 150 vjetorit të lindjes së kompozitorit francez. Cd e tij “1900 – Yearbooks of 20th Century Piano, kushtuar vitit kalendarik 1900 dhe që përmban muzikë nga Skrjabin, Szymanowski, MacDowell dhe regjistrimi i parë ndonjëherë i Variacioneve bartók u rishqyrtua si CD e muajit nga Suonare News mujore dhe 5 yje si në gjykimin teknik dhe artistik nga Amadeus mujore.

Tashmë “Premio Venezia” 1997 (i dhënë njëzëri nga një juri e kryesuar nga Mº Roman Vlad) dhe Çmimi Special për shfaqjen më të mirë të operës bashkëkohore në “Busoni” në Bolzano, Albanese fitoi në vitin 2003 çmimin e parë në “Çmimin Vendome” (presidenti i jurisë Sir Jeffrey Tate) me finalet në Londër dhe Lisbonë: një ngjarje e përcaktuar nga Le Figaro “gara më prestigjoze në botë sot”.

Albanese u diplomua në Filozofi me nderime (me dinjitetin e shtypjes së tezës mbi Estetikën e Liszt në “Vitet e Peleazhit”) dhe në moshën 25 vjeçare ishte profesor adjunct i “Metodologjisë së komunikimit muzikor” në Universitetin e Messinës. Aktualisht jep mësime pianoje në Konservatorin “Tartini” në Trieste.