Themelimi dhe konsolidimi i Operës Kombëtare lidhen ngushtësisht me kontributet e artistëve themeltar, ku ndër ta spikat Mustafa Krantja për faktin se parapriu krijimin zyrtar të TOB me veprimtari artistike, siç ishte koncerti i parë simfonik i Filarmonisë Shqiptare në rolin e dirigjentit të parë të saj në dhe në vitin 1953 ,27 nëntor  drejton operën Rusalka te kompozitorit rus,  Aleksandr Dargomyzhsky.

Viti 2021 për historin e TKOBAP-së është një vit i rëndësishëm dhe jubilar sepse përkon me përvjetorin e 65-të  të krijimit të tij dhe atë të 100 vjetorit të lindjes se një prej themeluesve të këtij institucioni, dirigjentit dhe drejtuesit të parë, Mustafa Krantja. Kontributet e tij janë shumë dimensionale ndërsa personaliteti i tij ndikoi në mënyre determinuese jo vetëm në themelimin, por dhe në zhvillimet e TKOB dhe artit muzikor.

 Me Pjesëmarrjen e :

SOLISTËT ,KORI DHE ORKESTRA E TKOB.

DIRIGJENT: ERMIR KRANTJA & EDMOND DOKO.

 

Opera Rusalka e kompozitorit Aleksandr Dargomyzhsky

 Aria e Rusalka – “Ti nezhnee k nemu prilaskaysia”

Interpreton: Renisa Laçka
Egzekuton: Orkestra Simfonike,

Dirigjent: Edmond Doko

 

Opera Rusalka –“Gypsy dance”

Egzekuton: Orkestra Simfonike

Dirigjent: Edmond Doko

***

Baleti Halili dhe Hajria Tish Daija                        

Akti i tretë “Skena e djepit”

Solist baleti: Ambra Troplini & Ervis Koceku
Egzekuton: Orkestra Simfonike

Dirigjent: Edmond Doko

***

Opera Nusja e shitur – Bedrich Smetana                 

Dueti Jenik dhe Marenka “

Interpreton: Denis Skura & Nina Muho

Dirigjent: Edmond Doko

***

Polka  – “Vajze, eja pranë”

Egzekuton: Orkestra Simfonike, kori i TKOB

Dirigjent: Edmond Doko

***

Opera Mrika – Prenk Jakova                      

Aria e Gjinit  “Kob o kob i zi – Zot, erdh’gjindja e huej” –
Interpreton: Ylber Gjini

Egzekuton: Orkestra Simfonike,

Dirigjent: Ermir Krantja

***

Aria e Mrikës – “O ç’ janë këto trazime”

Interpreton: Dorina Selimaj

Egzekuton: Orkestra Simfonike,

Dirigjent: Ermir Krantja

***

Slavonic Dances op. 72 Nr 7 Do+ Antonín Dvořák

Egzekuton: Orkestra Simfonike

Dirigjent:  Ermir Krantja

***

Opera Cavalleria Rusticana – Pietro Mascagni             

 Intermezzo

Egzekuton: Orkestra Simfonike

Dirigjent:  Ermir Krantja

 

Preghiera

Interpreton : Eva Golemi

Egzekuton:  Orkestra Simfonike & Kori I TKOB.

Dirigjent: Ermir Krantja

 

Duetto Santuzza e Alfio – “Oh! Il signor vi manda compare Alfio”

Interpreton: Eva Golemi & Ylber Gjini

Egzekuton: Orkestra Simfonike.

Dirigjent:  Ermir Krantja

***

Opera Ivan SusaninMichail Glinka                    

Lavdi-Lavdi

Finale e Operës

Egzekuton: Orkestra Simfonike, Kori i TKOB, formacion fanfares së orkestrës frymore të FA.
Dirigjent: Ermir Krantja.