Koncert për OBOE dhe KLARINETË

Koncerti “Mozart dhe bashkekohesit e tij” ben bashke sot ne Qendren Kulturore te Katedrales Orthodhokse ekselencen shqiptare ne bote, profesionalizmin e orkestres se TKOB, virtuozitetin e instrumentisteve shqiptare dhe eksperiencen nderkombetare.

Orkestra e TKOB do te dirigjohet nga dirigjenti francez me fame nderkombetare Martin Lebel.

I ftuar special eshte oboisti shqiptar, i njohur ne skenat nderkombetare, qe nga Kina e deri ne Europe, Ali Pengili i cili vjen enkas nga Franca per kete koncert.

Me pjesemarrjen e solistit te TKOB, virtuozit Elton Katroshi, i cili do te interpretoje pjeset me te bukura te koncertit ne klarinete.

Me Pjesëmarrjen e :

Orkestra e TKOB

Dirigjent: Martin Lebel

Solist: Ali Pengili dhe Elton Katroshi

Organizatori: TKOB
Vendi i zhvillimit: Qendra Kulturore e Katedrales Orthodhokse në Tiranë, 31 tetor – ora 19:00

Në Program:

W.A.Mozart K 622 ( la maxhor) koncert per Klarinete

Solist:Elton Katroshi

Ludwig August Lebrun Nr 2 ( sol minore) concert per Oboe

Solist: Ali Pengili

Ludwig Beethoven Sinfonia Nr.2

 

 

Martin Lebel dirigjent

Martin Lebel është drejtor muzikor i Filarmonisë së Montevideo dhe gjithashtu është ftuar të vazhdojë në pozitën e drejtorit muzikor të Orkestrës Karlovy Vary (Republika Çeke), një post që iu ofrua për herë të parë në vitin 2009.Martin Lebel ishte dirigjenti i parë francez që mori çmimin e parë në kryerjen e konkursit Intenational ‘Prokofiev’ në Shën Petersburg në 2003.Pas këtij suksesi, ai është ftuar përsëri në Orkestrën Filarmonike të Shën Petersburgut në raste të ndryshme.

Që nga viti 2003, ai ka drejtuar orkestrën franceze dhe orchestra të huaja si:   Orkestra Kombëtare e Toulouse, Orkestrën Simfonike e Saint-Etienne, Orkestrën e Bretonës, Orkestrën Filarmonike të Jekaterinburgut, Orkestrën Filarmonike të Pragës, Orkestrën Metropolitane të Lisbonës dhe Montevideo Orkestra në Uruguaj.

Martin Lebel është një dirigjent i respektuar universalisht, si brenda Francës dhe më gjerë, siç është e dukshme në zotërimin e repertorit të tij  simfonik (Simfonia Nr.9 e Beethoven, Schumann Das Paradies und die Peri, Bach St John Passion, Strauss Metamorphosen, Simfonia Nr. 5 e Mahler, Festivali Beethoven (3 koncerte), Festivali Dvorak, Stravinsky Le Sacre du Printemps etj), si dhe përvojën e tij të konsiderueshme si dirigjent operistik (Puccini – Madame Butterfly, Verdi – Falstaff, Verdi- Il Trovatore).

Një pianist dhe violonçelist,  Martin Lebel mori  katër çmime të ndara në Konservatorin Kombëtar Superior të Muzikës në Paris: në fugë, kundërpikë, orkestrim dhe kryerje.

Në vitin 1998 ai ishte një fitues në konkurrimin ndërkombëtar të drejtimit të orkestrës Dimitri Mitropoulos në Athinë. Para këtij konkursi, ai e përsosi teknikën e tij në Tanglewood, ku u zgjodh nga Séiji Osawa për të drejtuar gjatë festivalit. Ai gjithashtu ndihmoi James Conlon në prodhime të ndryshme me Gürtznich-Orkestër Köln dhe me Opéra Bastille.

Përveç drejtimit të orkestrës së Nancy, Avignon dhe Pays de Savoie, ai udhëhoqi 40 koncerte me Orkestrën Bretagne si dirigjent i tyre për sezonin 1996-1997.

Që nga viti 2001, ai është ftuar rregullisht në Konservatorin Superior Kombëtar të Muzikës në Paris për të dhënë masterklase për studentët, si dhe për të drejtuar orkestrën e Konservatorit të Lauréats.

Ai ka kryer premierën e veprave të ndryshme bashkëkohore në Radio Franca, në Akademinë e Arteve të Berlinit dhe në Festivalin Ars Nova (Bruksel). Që nga viti 2002, ai gjithashtu është ftuar rregullisht në Festivalin muzikor të Automne de Jeunes Interprètes (FMAJI).

Ai ka fituar shtetësinë Karlovy Vary në vitin 2014.

 

 

Ali Pengili  në Oboe

Karriera muzikore e instrumentistit me famë ndërkombëtare Ali Pengili merr nje zhvillim te madh ne vitin 1994 kur kalon me sukses konkursin per vendin e oboes se pare solist ne orkestren simfonike te Singaporit (SSO), nje nga orkestrat me te mira te Azise. Gjate shume viteve, Z.Pengili luan nen drejtimin e disa prej dirigjenteve me te njohur ne bote si :

George Pretre, Essa Peka-Salonen, Oko Kamu, Carlo Franci, Claudio Simone, Jean-Claude Casadessus, etj. Dhe shume solistave te njohur si :

Anne Sophie Mutter, Hillary Hahn, Vadim Repin, Boris Beresovsky, Liang Liang etj. Në të njëjtën kohë, ai interpreton si solist me orkestrën në disa nga koncertet më të njohura të repertorit të oboes: Marcello, Mozart, Strauss.

Gjate ketyre viteve orkestra ka bere nje numer te madh turnesh ne te gjithe boten (Hong-Kong, Malajzi, Gjermani, France, SHBA ) .

Pas 10 vjetësh intepretimi me sukses, kthehet ne France, dhe diplomohet nga Ministria e Kulturës franceze me diplomën e lartë të profesorit (CA në oboe dhe muzik dhome). Ne vitin 2005, angazhohet si profesor pedagog i oboes në Akademine e Larte te Muzikes ne Rouen Normandi (CRR). Akademi ne te cilen vazhdon profesionin edhe tani .

Gjithashtu vazhdon aktivitetin artistik brenda sezonit të akademisë dhe në skenat të ndryshme të Francës (Grand Théâtre de Reims, Opéra de Rouen)

Aktualisht banon në Chatou, i quajtur qyteti impresionist francez.

 

 

Elton Katroshi ne klarinete – Shqipëri

Elton Katroshi eshte lindur në Tiranë në vitin 1979. Fillon mësimet për klarinetë në moshën 10 vjeçare. Në vitin 2002 ai diplomohet në Universitetin e Arteve Tiranë në klasën e Prof K.Dako. Gjatë kohës në universitet ai dallon për talentin e tij dhe merr pjesë në të gjitha aktivitetet si klarinetë parë në Orkestrën e Universitetit. Ai ka bërë masterclass me Ass.Prof në Konsevatorin e Parisit dhe klarinetën solist në Orkestrës Operas së Parisit Jerome Julien Laferriere. Në vitin 2002 fiton konkursin si klarinetë e parë pranë Orkestrës së Teatrit Kombëtar të Operas, Baletit dhe Ansamblit Popullor ku aktualisht punon. Ka bërë shumë recitale dhe koncerte muzikë dhome me vepra nga W.A.Mozart, J. Brahms, C. Saint-Saëns, E. Cavallini, L. Bassi, P. Botessini, N. Gade, F. Chopin, G. Rossini, D. Shostakovich, C.M von Weber etj … në vitin 2013 ai ftohet për të përfaqësuar Shqipërinë në rang profesionist në Festivalin Ndërkombëtar të klarinetës “ClarinetFest” në Assisi të Italisë. Është pedagog I ftuar në Universitetin e arteve