Antonín Dvořák është lindur në Nelahozeves – Çeki dhe është konsideruar një nga kompozitorët më ekselent çek dhe si përfaqësuesi më i denjë i shkollës vieneze dhe i lëvizjes romantike. Pas vdekjes së vajzës së tij, Josefa në vitin 1876,
A. Dvořák kompozoi versionin e parë të “Stabat Mater” për katër solistë, kor dhe piano, duke e lënë atë pa një partiturë orkestrale. Pak kohë më vonë, në vitin 1877, ai humbet dhe dy fëmijët e tjerë. Në këtë moment i rikthehet dorëshkrimit, të cilin e kishte braktisur një vit më parë.

“Stabat Mater” përfundoi si një shprehje e shpresës. Stili është një simbol i poemës sinfonike, oratorit gjerman dhe operës italiane, por e shkruar nga zemra.

Dirigjente: Alinda Majollari
Kori i TKOB
Dirigjent: Dritan Lumshi
Pianiste: Etrita Ibrahimi

Solistë:
Marina Kurti – Soprano
Vikena Kamenica – Mezo soprano
Denis Skura – Tenor
Xhieldo Hyseni – Bariton

 

 

Në program:
1. Stabat Mater dolorosa – Andante con moto
Kori i TKOB
Solistë Marina Kurti; Vikena Kamenica; Denis Skura; Xhieldo Hyseni
Piano: Etrita Ibrahimi

2. Quis est homo, qui non fleret – Andante sostenuto
Solistë Marina Kurti, Vikena Kamenica, Denis Skura, Xhieldo Hyseni
Piano: Etrita Ibrahimi

3. Eja, Mater, fons amoris – Andante con moto
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

4. Fac, ut ardeat cor meum – Largo. Più mosso
Kori i TKOB
Solist: Xhieldo Hyseni
Piano: Etrita Ibrahimi

5. Tui nati vulnerati – Andante con moto quasi allegretto
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

6. Fac me vere tecum pie flere – Andante con moto
Kori i TKOB
Solist: Denis Skura
Piano: Etrita Ibrahimi

7. Virgo virginum praeclara – Largo
Kori i TKOB
Piano: Etrita Ibrahimi

8. Fac ut portem Christi mortem – Larghetto
Solisitë: Marina Kurti, Denis Skura
Piano: Etrita Ibrahimi

9. Inflammatus et açensus – Andante maestoso
Solist: Vikena Kamenica
Piano: Etrita Ibrahimi

10. Quando corpus morietur – Andante con moto
Kori i TKOB
Solistë: Marina Kurti, Vikena Kamenica, Denis Skura, Xhieldo Hyseni
Piano: Etrita Ibrahimi

 

Shfaqja u zhvillua në sallën 400 të arTurbina në 13 shtator – ora 19:00.