Ansambli i Këngëve e Valleve Popullore (AKVP) ose Ansambli Shtetëror, është krijuar në vitin 1957 si ansambël profesionist. Ky Ansambël përbëhet nga solistët këngëtarë, orkestrina, grupi i valleve dhe kori. Qëllimi i AKVP-së është në përpunimin, zhvillimin dhe përhapjen e thesarit folklorik të Shqipërisë. Këtu përfshihen pasuritë e mëdha folklorike vokale, instrumentale, koreografike dhe kostumografike, që variojnë nga zona në zonë, duke krijuar një koloritet motivesh.

Folklori shqiptar shquhet për origjinalitetin, lashtësine dhe shumëllojshmërinë e gjinive artistike. Zonat e shumta etnografike kanë veçantitë e veta në këngët, vallet, kostumet, ritet e zakonet. Mbështetja e AKVP-së tek kjo pasuri burimore dhe ekspeditat e ndryshme të zhvilluara në të gjitha zonat kanë bërë që AKVP-ja të jetë jo vetëm krenaria e kulturës tradicionale shqiptare, por edhe të mahnise me vlerat e tij studiues e folkloristë nga e gjithë bota. AKVP-ja prej dekadash është kthyer në një laborator për përpunimin dhe intepretimin me kërkesa mjaft të larta artistike të thesarit të madh burimor folklorik duke bërë të mundur transmetimin e tij brez mbas brezi. AKVP-ja ka mbledhur artistët më të talentuar në këtë drejtim, që të pasqyrojë sa më denjësisht kulturën shqiptare brenda dhe jashtë vendit. Në jetën e tij artistike, AKVP-ja ka rreth 100 premiera, me repertor të zgjedhur.

Në harkun kohor prej 50 vjetvsh, ka rreth 10,000 shfaqje të dhëna në të gjitha skenat e Shqipërise. Në repertorin e tij janë mbi 100 valle me motive nga të gjitha trevat shqiptare, me tematikë të larmishme e koreografi të spikatur. Repertori muzikor ka luajtur një rol të fuqishem dhe mjaft të sukseshëm në jetën e Ansamblit. Vlera të mëdha artistike ka orkestra me instrumentistë nga më të zgjedhurit. Këngetarët interpretues kanë qenë dhe janë krenaria e vokalit shqiptar. Edhe kori me përpunimet dhe harmonizimet e këngëve burimore dhe të krijuara, ka dhënë një kontribut shumë të vlefshëm si pjesë e domosdoshme dhe e rëndësishme e Ansamblit.

 

DREJTOR ARTISTIK: Sokol Marsi

MJESHTËR VALLESH: Genci Kastrati

ORKESTRANTË KATEGORIA I            

Ana Shkjezi, Adriatik Çelmeta, Alban Tahiri, Arbin Alimeri, Artan Shabani, Bledar Luzi, Leonard Cara, Neki Kastrati,Vladimir Cakaj

ORKESTRANTË KATEGORIA II

Islam Hoxha, Fatmir Serudi, Flogent Shatraj

VALLTARË KATEGORIA I        

Brikena Jaupaj, Emiljana Bajo, Helga Saraçi, Mirela Hotaj, Vjera Libohova, Gezim Halili, Leonard Mitrush

VALLTARË KATEGORIA II       

Ajkana Topalli, Marjana Shkreta, Olta Ahmetaj, Elton Cefa, Leonard Delia

KORISTË KATEGORIA I

Gencjana Hamiti, Irini Nikolla, Manjola Lula, Mirela Aliaj, Aranit Hoxha, Bardhyl Xhafka, Gramos Burba, Jani Çekixhi, Leke Pecnikaj

KORISTË KATEGORIA II

Hyso Xhaferaj, Iris Brojaj