Teatri Kombëtar i Operës dhe Baletit në bashkëpunim me Ambasadën Franceze ORGANIZOJNë më 30 Mars ora 19:00 në Qendrën Kulturore të Katedrales Orthodhokse në Tiranë, koncertin klasik “Kompozitorët Frankofonë”.

Dirizhon orkestrën e TKOB dirigjenti Martin Lebel, në këtë koncert do të interpretohen pjesë të pianistit, organistit dhe kompozitorit francez Gabriel Fauré (1845-1924), si dhe të organistit dhe kompozitorit belg César Franck (1822-1890).

Në program :

Suitë e Pelléas dhe Mélisande, Op. 80 nga Gabriel Fauré (20′)

Prelud – Quasi adagio
Fileuse – Andantino quasi allegretto
Chanson de Mélisande – Molto adagio
Sicilienne – Allegretto molto moderato
La Mort de Mélisande – Molto adagio

Simfoni në ré minor nga César Franck (40’)

Lento – Allegro non troppo
Allegretto (si bemol minor)
Allegro non troppo (re maggiore)

 

Martin Lebel

Martin Lebel është drejtor muzikor i Filarmonisë së Montevideo dhe gjithashtu është ftuar të vazhdojë në pozitën e drejtorit muzikor të Orkestrës Karlovy Vary (Republika Çeke), një post që iu ofrua për herë të parë në vitin 2009.

Martin Lebel ishte dirigjenti i parë francez që mori çmimin e parë në kryerjen e konkursit Intenational ‘Prokofiev’ në Shën Petersburg në 2003.

Pas këtij suksesi, ai është ftuar përsëri në Orkestrën Filarmonike të Shën Petersburgut në raste të ndryshme.

Që nga viti 2003, ai ka drejtuar orkestrën franceze dhe të huaja si Orkestra Kombëtare e Toulouse, Orkestrën Simfonike e Saint-Etienne, Orkestrën e Bretonës, Orkestrën Filarmonike të Jekaterinburgut, Orkestrën Filarmonike të Pragës, Orkestrën Metropolitane të Lisbonës dhe Montevideo Orkestra në Uruguaj.

Martin Lebel është një dirigjent i respektuar universalisht, si brenda Francës dhe më gjerë, siç është e dukshme në zotërimin e repertorit të tij  simfonik (Simfonia Nr.9 e Beethoven, Schumann Das Paradies und die Peri, Bach St John Passion, Strauss Metamorphosen, Simfonia Nr. 5 e Mahler, Festivali Beethoven (3 koncerte), Festivali Dvorak, Stravinsky Le Sacre du Printemps etj), si dhe përvojën e tij të konsiderueshme si dirigjent operistik (Puccini – Madame Butterfly, Verdi – Falstaff, Verdi- Il Trovatore).

Një pianist dhe violonçelist,  Martin Lebel mori  katër çmime të ndara në Konservatorin Kombëtar Superior të Muzikës në Paris: në fugë, kundërpikë, orkestrim dhe kryerje.

Në vitin 1998 ai ishte një fitues në konkurrimin ndërkombëtar të drejtimit të Orkestrës Dimitri Mitropoulos në Athinë. Para këtij konkursi, ai e përsosi teknikën e tij në Tanglewood, ku u zgjodh nga Séiji Osawa për të drejtuar gjatë festivalit. Ai gjithashtu ndihmoi James Conlon në prodhime të ndryshme me Gürtznich-Orkestër Köln dhe me Opéra Bastille.

Përveç drejtimit të orkestrës së Nancy, Avignon dhe Pays de Savoie, ai udhëhoqi 40 koncerte me Orkestrën Bretagne si dirigjent i tyre për sezonin 1996-1997.

Që nga viti 2001, ai është ftuar rregullisht në Konservatorin Superior Kombëtar të Muzikës në Paris për të dhënë masterklase për kryerjen e studentëve, si dhe për të drejtuar Orkestrën e Konservatorit të Lauréats.

Ai ka kryer premierën e veprave të ndryshme bashkëkohore në Radio Franca, në Akademinë e Arteve të Berlinit dhe në Festivalin Ars Nova (Bruksel). Që nga viti 2002, ai gjithashtu është ftuar rregullisht në Festivalin muzikor të Automne de Jeunes Interprètes (FMAJI).