SERENATAT NË OPERA

25 JANAR – ORA 19.00 – ARTURBINA

 MUZIKË DHOME

 

Në program:

Serenata e P.I.Tchaikovsky 

per harqe Do Maxhor, Op 48

Kompozuar në nëntor të  vitin 1880

Pezzo in forma di Sonatina. Andante non troppo (do maxhor)

Valse. Tempo di valse. Moderato (sol maxhor)

Elegia. Larghetto elegiaco (re maxhor)

Finale. Tema russo. Andante (re maxhor)

 

Serenata Edward Elgar Mi Minor Op 20.

Kompozuar  në Mars të vitit 1892

Allegro piacevole

Larghetto

Allegretto

 

 PYOTR ILYICH TCHAIKOVSKY (1840 – 1893)

Pyotr Ilyich Tchaikovsky lindi më 7 Maj 1840 në Rusi. Që në moshën 5 vjeçare ai ishte i aftë të luante piano. U diplomua në San Petersburg për juridik dhe më pas punoi në Departamentin e Drejtësisë së Rusisë për 3 vjet rresht. Nga viti 1866 – 1878 ai ishte profesor i teorisë dhe harmonisë në Konservatorin në Moskë.

Pyotr Ilyich Tchaikovsky është kompozitori më i shquar rus i periudhës romantike të vonë, ai ka shkruar muzikë e cila është e mbushur me ndjenjë, emocione, dramaticitet.

Gjatë 10 viteve, 1865 -1875 kur ai drejtonte katedrën e harmonisë në Konservatorin e Moskës  ai kompozon poemën simfonike “Fati”, Uverturën “Romeo e Zhuljeta”, Simfoninë e dytë “Rusia e vogël”, Simfoninë e tretë “Polake” etj.

Në kompozimet e tij përfshihen 11 opera, 7 simfoni, 3 koncerte për piano, koncerti për violinë e orkestër, muzikë të mrekullueshme baleti, shumë uvertura, muzikë dhome etj. Krijimet e kësaj periudhe karakterizohen nga freskia, eleganca, teknika e shkëlqyer.

Në periudhën e fundit lindin  kompozimet e tij më të famshme, ato të cilat do ta bëjnë të famshëm edhe si dirigjent: Simfonia e Katërt, e Pestë dhe e Gjashtë, Uverturën “Hamleti dhe Stuhia” sipas Shekspirit, Poema Simfonike “Francesca da Rimini”, Serenata melankolike për violinë e orkestër  op. 26, Trio me pianoforte op.50, dhe “Souvenir de Florence” op. 70.

Ndër kompozimet e tij më të njohura janë dhe baletet e njohura “Liqeni i mjellmave”, “Bukuroshja e fjetur”, “Arrethyesi”. Më tepër se risitë e gjuhës, vlerat e muzikës së tij qëndrojnë në kapacitetin për të transformuar përmes komunikimit realitetin psikologjik dhe gjendjen emotive të kohës. Talenti i tij kulmon aty ku zbulohen ndjenjat tragjike dhe pasionet më të thella, aty ku drama e tij personale merr pjesë direkte në veprat e tij.

 

Edward Elgar (1857-1934)

I lindur në Angli, Edward Elgar u shkollua per muzikë në provincën ku jetonte dhe ku i ati i tij punonte si organist. Elgari filloi karrierën e tij si pedagog për instrumente dhe dirigjent i bashkësive orkestrale lokale. Ai ishte kompozitori i parë anglez i cili e lejoi veten të inspirohet nga muzika moderne e asaj kohe e Richard Strauss. Tingëllima e muzikës së tij ka karakter të zjarrtë anglez, vlerësimin e të cilës e tregon statusi i Elgartit si muzikant.

Në moshën 22 vjeçare, ai mori postin e drejtorit të bandës në Worcester dhe County Lunatic Asylum në Powick. Për grupin ai kompozoi disa pjesë, disa prej të cilave u rizbuluan dhe u shfaqën në fillim të vitit 1996.

Elgar gradualisht  krijoi një reputacion si kompozitor falë punës për festivalet korale të Midlands. “Kalorësi i Zi”, “Mbreti Olaf” (1896) dhe “Drita e jetës e Caractacus” që fitoi një sukses modest.

Shumë nga veprat e tij kanë hyrë në repertorin e koncerteve klasike britanike dhe ndërkombëtare. Ndër kompozimet më të njohura të tij janë veprat e orkestrës duke përfshirë “Ndryshimet Enigmatike”, “Marka e pompës dhe e rrethanave”, koncerte për violinë dhe violonçel dhe dy simfoni. Ai kompozoi gjithashtu vepra korale, përfshirë këtu “Endërra e Gerontius”, muzikën e dhomës dhe këngë.

Në vitet e fundit të jetës së tij, Elgar filloi të punonte për operan lirike, “Femra Spanjolle” dhe pranoi këshillën e BBC për kompozimin e një simfonie të tretë.

 

INTERPRETOJNË:

Violinat e para:

Gëzim Bulçari (koncert maestër)

Anduena Sula

Mimoza Kolpeja

Migena Kreci

Hilda Çekani

Ingrid Zhegu

Lueta Prevazi

Arenc Guri.

 

Violinat e dyta:

Nikola Kondakçi

Rina Lazri

Genti Jazexhiu

Vilma Cara

Edlira Prosi

Shkëkqim Harizi.

 

Violat:

Flobenc Zyma

Albana Gurabardhi

Arjan Konçi

Alkena Shuteriqi

Fatbardha Gëzdari

Adrian Prosi.

 

Cello:

Kujtim Vorpsi

Gëzim Hysi

Loreta Memaj

Teuta Krypçi

Mario Guralumi.

 

Bass:

Saimir Katroshi

Adnan Mumajesi

Oltjon Lila.