Romantikët në Opera

21 Shkurt – Ora 19:00

ARTURBINA

Elgar, Brahms dhe Bruch

Koncert Simfonik

Dirigjent: Jacopo Sipari

Në program:
E.Elgar- Koncert per violonçel – mi minor Op.85
Klaudio Zoto( Violonçel)

  1. Bruch- Duo Koncertante – mi minor Op. 88

Nikola Kondakçi(violinë),Arian Konçi(Violë)

Orkestra e TKOB

  1. Brahms– Simfonia Nr.2 in – re maxhore Op.73

Orkestra e TKOB

Dirigjent: Jacopo Sipari

I lindur në L’Aquila në vitin 1985, ai ka studiuar piano, kompozicion dhe kanto, duke u diplomuar në “A. Casella” Konservatorin e Aquila-s, më vonë vazhdoi studimet e tij në shkollat ​​ dhe akademitë më të rëndësishme kombëtare dhe ndërkombëtare nën drejtimin e Jan Latham Koenig, drejtor muzikor i Operas Novaya të Moskës.

Ai ka marrë çmime të shumta si: çmimi “Të rinjtë Italianë” nga CNEL, Çmimi Ndërkombëtar i Artit “Chimera e Art” për novacionin muzikor. Në vitin 2012 ai u emërua “Qytetar Nderi i Abruzzo-s” për meritat e tij në muzikë dhe kulturë.

ROLET MUZIKALE:

Drejtor Artistik i Festivalit Ndërkombëtar të Mesdheut të Italisë

Drejtor Artistik i “Festivalit Sacrum” në Vatikan.

Dirigjenti kryesor i ftuar, i Fondacionit Festivali i Puçinit në Torre Del Lago.

Dirigjenti kryesor i ftuar, në Konservatorin Kombëtar të Qytetit të Meksikës.

Udhëheqës i departamentit  të  “Muzikës Pop” në Konservatorin  Çajkovski në Itali.

Ai ka qenë dirigjent i ftuar i Filarmonisë së Katarit (QPO), Orkestrën Kombëtare Simfonike të Stambollit, Orkestrën Kombëtare të Teatrit të Serbisë, Georgia National Opera House Orkestra  Simfonike, Orkestrën Kombëtare të Teatrit të Kluzhit – Rumani, Orkestrës Simfonike të Barit, Radio Kombëtare dhe TV Orkestra Simfonike e Serbisë (RTS), Orkestra Simfonike e Zapopan (Meksikë), Orkestra Kombëtare Simfonike e Radios dhe Televizionit të Ukrainës, Orkestrën Kombëtare Simfonike të Selanikut – Greqi, Orkestrën Kombëtare filarmonike të Brashov – Rumani, Opera House National Orkestrës të Azerbaijan, Orkestra Kombëtare Simfonike e Meksikës, Orkestra Kombëtare Shtetërore e Plovdiv – Bullgari, Orkestra Filharmonike e Beneventos, Orkestra Kombëtare Filarmonike në Mongoli, Orkestra Simfonike Kombëtare e Shtetit në Sri Lanka , Orkestra Simfonike “Marco dall’Aquila”, Orkestra Simfonike e Salernos “Claudio Abbado”, Orkestra Simfonike “Pompei Opera Festival”, Orkestra Simfonike “Bellini Opera Festival “.Nga maj 2018, ai do të jetë edhe dirigjent i ftuar “Abruzzo” Orkestrën Simfonike – ISA dhe Toscana Orkestrën Simfonike – ORT.

Në vitin 2010 ai bashkëpunoi me sopranon CECILIA Bartoli për filmin “Opfer und Verfuehrer – Das Schicksal der kastraten” për ZDF.

Ai ka dirigjuar  premierat e mëdha operistike ndërkombëtare të tilla si: “Norma” në Teatrin grek Siracusa-s, “Berberi i Seviljes” në Teatrin antik  të Taromina, “Nabucco”e “La Boheme” në Pompei , me drejtim E.Scola në Torre del Lago, “Turandot” për 90-vjetorin e performancës së parë (me PARAMAX DVD –industry diskografike/në vitin 2018), “Traviata” në Teatrin Massimo  Pescara, “Madama Butterfly”, “La Boheme” dhe “Rigoletto” me Fondacionin Puçinit në Teatrin Kombëtar të Managua – Nikaragua, “Hirushja”, në Teatrin Kombëtar të Mongolisë, “Nabucco”, “Aida” dhe “La Forza del Destino “në Teatrin Kombëtar të Beogradit,” La Boheme “në Cluj – Napoca Opera House Kombëtare të Rumanisë,” Madama Butterfly “në Opera House Komunës së Casale Monferrato,” Madama Butterfly “në Teatrin Kombëtar të Operës dhe Baletit të Baku – Azerbajxhan dhe nga maji 2018 deri në nëntor 2018 ai do të kryejë “Otello”, “Tosca”, “Un Ballo in maschera”, “La Boheme” në Stara Zagora Opera House, “Madama Butterfly” në hapjen e ” Air Open “Festivali i Plovdiv – Bullgari”, triptik (Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi) ” Torre del Lago për festimin e përvjetorit të 100 vjetorit, ” Werther “dhe” Trovatore ” Teatrin Kombëtar i Gjeorgjisë, “l’Elesir d’amore”, për hapjen e “Goldoni” Opera House të Livornos, “Nozze di Figaro” në “Goldoni” Opera House të Livornos.Në gusht 2018, ai do të sjellë Beethoven IX Symphony për Presidentin e Republikës Italiane.Në nëntor 2018, ai do të sjellë “Stabat Mater” i Rossinit , për Nderin e Papa Françeskut në Vatikan.Ai dirizhoi , në korrik 2017, “Carmina Burana” në hapjen e Festivalit Ndërkombëtar të Mesdheut të Italisë.

Ai është një avokat në Romë dhe Asistent Profesor i së Drejtës Penale në Universitetin “Roma Tre”; ai ka gjithashtu një doktoraturë në të Drejtën Penale, në Procedurën Civile dhe Ligjin Kanonik me një specializim në gjuhën latine .

 

Biografia e Klaudio Zoto

Klaudio Zoto ka filluar të luajë violinçel në moshën 6 vjeçare. Në të njëjtën moshë, ai bëri debutimin e tij të parë në Teatrin e Operas dhe Baletit në Tiranë. Në moshën 7 vjeçare, ai fitoi çmimin e parë absolut në konkursin ArsKosova në Kosovë. Që prej asaj kohe, ai ka marrë çmime të para në konkurse të ndryshme si: Çmimi i Parë Konkursi i Talenteve të Tiranës, Çmimi i Virtuozit në Konkursi Agimus Padova, Itali Çmimi i Parë në Konkursi Euritmia Udine në Itali Çmimi i Parë në Grand Prix Laureat, Konkursi Pjetër Gaci (Çmimi i Parë dhe Grand Prix Laureat).

Nga shkurti deri në prill 2018 ai ishte pjesëmarrës dhe finalist i talentit Virtuozet (Prodiges). Në qershor të vitit 2018 fitoi “Albanian Young Musicians”, përzgjedhjen kombëtare për “Eurovision Young Musicians”, ku ai përfaqësoi Shqipërinë për herë të parë.

Klaudio ka bërë 7 recitale brenda dhe jashtë vendit. Në Shqipëri ka luajtur në salla më të rëndësishme si: Salla e Universitetit të Arteve, Salla e Ministrisë së Kulturës etj. Në moshën 10 vjeçare pati koncerte në Berlin dhe Itali me “Orchestra Rinore të Tiranës” ku luajti “Vivaldi Concerto RV401” nga ai dhe premiera e “Sonatina” e Ymer Skënderit.

Klaudio ka bërë masterclasse me violonçelistë të mirënjohur botëror si: Antonio Meneses, David Geringas, Anssi Karttunen, Leonid Gorokhov, Yann Vaigot, Miltiadis Cassaras.

Prej shtatorit 2018, ai është student i Antonio Meneses në Accademia “Walter Stauffer”, Cremona.